Roxfort Klub

Gabriella Jászné Erdei, 2018. szept. 20. 23:40
Második évét indítja a Roxfort klub

Huszonegy éve jelent meg J. K. Rowling első Harry Potter regénye, ami azóta is világszerte töretlen sikernek örvend. Nincs ez másként az Adyban se, ahol 2017 őszén alapítottunk meg a Roxfort klubbot, nem csak Harry Potter rajongók számára.

A könyvhöz hasonlóan az érdeklődő gyerekek mind tagjai lesznek valamelyik Roxfortos háznak, a Griffendélnek, a Mardekárnak, a Hugrabugnak vagy a Hollóhátnak, onnantól kezdve pedig részt vehetnek a pontversenyben. Fontos, hogy nem csak a rajongókat várjuk, bárki beiratkozhat, ha kedvet kap hozzá. A pontok állását a gyerekek által készített színes plakátokon követhetjük. A könyvvel ellentétben mi nem csak év végén, de minden hónapban győztest hirdetünk az érdeklődés fenntartása és a gyakoribb sikerélmény érdekében. A könyvtár dekorációja minden hónapban az előző hónapot megnyert ház színeiből áll, júniusban pedig felavatjuk a mi saját Roxfort házkupánkat az egész évben legtöbb pontot szerző ház címerével. A kupát év közben a könyvtárban állítjuk ki.

De hogyan szerezhetnek pontot a gyerekek? Ennek sokféle módja van, de mivel a klub elsődleges célja az olvasásnépszerűsítés, így a pontrendszer is főként a könyvekre épül. Legnépszerűbb az illusztrációkészítés. A gyerekek pontot szerezhetnek bármilyen, a könyvtárban meglévő és elolvasott meséhez, regényhez vagy vershez készült rajzzal. A legjobban sikerültekkel minden hónap elején feldíszítjük a könyvtárat. Sokan választják a verstanulást is. Felmondható bármilyen olyan, legalább 12 soros vers, amit nem szavalóversenyre, vagy kötelezően az órára tanultak a gyerekek. Népszerű a Friss tinta verses kötet, szeretik Lackfit, Vörös Istvánt és Kányádit. A gyerekek készíthetnek könyvajánlót, vagy írhatnak saját verset, történetet.

Inkább a két felső évfolyam tagjai számára szól a kutatás lehetősége. Ennek során a gyerekek választanak egy témát, aminek több helyen utána néznek, majd az olvasottakat (látottakat, hallottakat) egy oldalban foglalják össze. A gyerekeknek fel kell tüntetniük a forrásokat, és kevesebb pontot ér a munkájuk, ha szó szerint másolják azokat. Ez egy nagyon nehéz feladat, így kevesen is próbálkoznak vele, ők azonban nem csak azt gyakorolhatják, hogyan foglalják össze ismereteiket kerek egész mondatokban, és hogyan szűrhetik ki az információtengerből azt, ami számukra fontos, érdekes, hanem azt is, hogy hogy nézhetnek utána valaminek, ami őket érdekli. Legtöbben valamilyen színészről vagy íróról írnak, de többen választották Walt Disney-t is, sőt Vincent van Goghról is készült egy nagyon alapos szöveg.

Utólag került a lehetőségek közé a kvíz kitöltése. Több könyvhöz készült egy tíz pontos kérdőív, ami részint szövegértési, részint véleménykérdéseket tartalmaz. Mivel ez utóbbiakra a gyerek mindenképpen kap pontot, így valamennyi sikerélménye mindenképpen lesz. Ez a lehetőség azért született, mert sokan, még ha amúgy tetszik is nekik a könyv, a felénél abba hagyják, vagy nagyon figyelmetlenül száguldanak rajta végig. Remélhetőleg ez a feladat arra ösztönzi őket, hogy kicsit jobban összpontosítsanak az olvasottakra. A kérdéssorral rendelkező könyvek listája lassan, de biztosan bővül.

A 2017/2018-as tanévben összesen 124-en iratkoztak fel  a klubba, ennek valamivel több mint a harmada volt aktív, sokan közülük azonban napi szinten jelentkeztek. Úgy gondolom, a sikerhez az is hozzájárult, hogy a szabályokat együtt alakítottuk ki a gyerekekkel. Az is az ő kérésük volt, hogy a könyvhöz hasonlóan nálunk is legyenek prefektusok. Hosszas egyeztetés után, végül minden hónapban az a két játékos lett prefektus, aki a házban a legtöbb pontot hozta, ők prefektusi kitűzőre jogosultak a következő hónapban.

Nagyon pozitív élmény, hogy mennyire igazságosak egymással a gyerekek. Időnként megkérdezem a nagyobbakat, hogy egy-egy rajzra hány pontot adnának, ilyenkor mindig objektívek, sosem azt nézik, hogy az illetővel egy csapatban vannak-e. Lelkesen segítik csapattársaikat, többször is előfordult, hogy a nagyok segítettek verset tanulni a kicsiknek.

A 2017/2018-as tanévet a Griffendél nyerte, összesen 3626 ponttal. Az idei kupáért már megkezdődött a pontgyűjtés, az új tagokat továbbra is szeretettel várjuk!

          Bauer Katalin

          iskolakönyvtáros

                                                                                                 
                                                                           
Comments