Határtalanul! Hetedikesek Erdélyben

Gabriella Jászné Erdei, 2018. máj. 6. 23:37   [ 2018. máj. 8. 23:20 frissítve ]
Adysok Erdélyben, Ady nyomában

A Gyáli Ady Endre Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatán a Határtalanul! programban idén 4 196 289 Ft támogatást nyert az Adysok Erdélyben, Ady Endre nyomában című pályázatával. Ennek keretében a hetedik évfolyam 70 tanulója 7 kísérő nevelővel 2017. április 17-21. között Romániába utazott.

2018 áprilisában ismét minden Erdélyről szólt a 7. évfolyamosok háza táján. A Határtalanul! program már 7. alkalommal adott lehetőséget tanulóinknak és tanáraiknak, hogy Ady Endre nyomába szegődjenek, és bejárják iskolánk névadója életének fontos erdélyi állomásait.

A hagyományoknak megfelelően idén is gyűjtöttünk ajándékokat és könyveket, melyekkel többek között a TÉKA Alapítványt támogattuk. Diákjaink nagy lelkesedéssel készítettek csomagokat az erdélyi magyar gyerekek számára. Az előkészítő órák keretein belül részletesen megismerkedtünk Erdély történelmével és Ady Endre életével is. Emellett praktikus tanácsokat is kaptunk az utazásra vonatkozóan.

Ahogyan az lenni szokott, az első napunk zsúfoltra sikeredett, de mint az utólagos értékelésekből kiderült, megérte, mert diákjaink egyetlen programot sem hagytak volna ki. Jártunk Nagykárolyban, ahol megtekintettük a Károlyi-kastélyt és annak csodaszép parkját. Érmindszenten közös versmondással, koszorúzással és faültetéssel emlékeztünk iskolánk névadójára. Megtekinthettük Ady szülőházát, sőt bizonyítványait is. A késő délutáni órákban értünk Zilahra, ahol a Református Kollégium előtt álló Ady szobor megkoszorúzására is időt szakítottunk. Vacsorával zártuk a napot magyarvistai szálláshelyünkön.

A második nap kevésbé hosszúnak, ám igen tartalmasnak ígérkezett. Első állomásunk Válaszút volt, ahol Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményének gazdagsága és szépsége mindenkit lenyűgözött. Ráadásul kézműves foglalkozáson és kvízjátékban is részt vehettünk. A délután folyamán mindenki megtudta, hogy miért is „szép város Kolozsvár”, ugyanis városnézéssel zártuk a programot. Megtekintettük többek között a Matyás-szoborcsoportot, a Szent Mihály templomot és Mátyás király szülőházát is. A Házsongárdi temetőben koszorúzásra is sor került. Vacsora után szálláshelyünkön helyi fiatalok népviseletbe öltözve tanítottak bennünket táncolni.

A harmadik nap az egyik legélvezetesebb napnak bizonyult. Délelőtt megtekintettük a tordai református templomot, melynek történetéről a helyi iskola igazgatónője mesélt nekünk. Majd diáktalálkozón vettünk részt, ahol az irodalmi kvíz mellett egy spontán focimeccsel is szorosabbra fűztük ismeretségünket a helyi magyar fiatalokkal. A tordai sóbánya monumentális méreteivel és jó levegőjével mindenkiben maradandó nyomot hagyott. Nem beszélve a Tordai-hasadékban tett túráról, melynek során gyönyörű természeti környezetben tehettük próbára magunkat.

A negyedik napon szintén csodaszép környezetben, Torockón és környékén jártunk. Megtudtuk Székelykő nevének eredetét, és hogy miért kel fel itt kétszer a nap. A tájházban megismerkedtünk a környék népviseletével, szokásaival. Ellátogattunk a Szent Ferenc Alapítvány itteni gyermekotthonába is. A torockószentgyörgyi várromhoz való feljutás megmozgatta az izmainkat, de biztosan mindenkinek maradandó élményt nyújtott a fenti panoráma.

Utolsó napunk sem szűkölködött látnivalókban. Kora reggeli indulást követően, jutott némi idő ajándékot venni az otthoniaknak a körösfői vásárban. Délelőtt új programelemként megtekintettük Nagyszalontán a Csonkatornyot és a benne helyet kapó Arany János-kiállítást. Délutánunkat Nagyváradon töltöttük. Sétáltunk a város főterén, ellátogattunk az Ady Endre Emlékmúzeumba, majd megkoszorúztuk a költő szobrát.

Kissé fáradtan, de épségben, rengeteg élménnyel és új ismerettel gazdagodva tértünk haza. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kirándulás szervezésében és lebonyolításában.

Dobó Ivett

kísérő nevelő

Határtalanul! 2018.

erdély 1.mp4

Comments