Adysok Erdélyben, Ady Endre nyomában

Mária Templom, 2017. ápr. 21. 14:25   [ frissítve: 2017. nov. 16. 14:12, felhasználó: Zsolt Balog ]

Iskolánk, a Gyáli Ady Endre Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatán a Határtalanul! programjában idén 2 510 000 Ft támogatást nyert az Adysok Erdélyben, Ady Endre nyomában című pályázatával.

Ennek keretében a hetedik évfolyam 64 tanulója 7 kísérő nevelővel utazott 2017. április 4-8. között Romániába.

Az évfolyam tanulói már nagyon várták ezt a kirándulást. Öt nap – sokuk számára először külföldön, először Erdélyben.

Erdély természeti és épített örökségének megismerését szolgálta utunk során a Tordai Sóbánya, a Tordai-hasadék, Válaszút, Tordaszentlászló, kincses Kolozsvár, valamint Torockó és a fölé magasodó Székelykő felkeresése.

Az út tematikáját most is iskolánk névadója életének helyszínei adták, így voltunk Érmindszenten a költő szülőházánál, ahol emlékfát ültettünk, jártunk Nagykárolyban és Zilahon iskoláinál, ellátogattunk Csucsára, Csinszkával közös első otthonába, ahol ma emlékmúzeum áll. Nagyváradi sétánk során magyar és román nyelven a járókelőket Ady-versekkel örvendeztettük meg, miközben végigjártuk az újságíróként itt élő költő kedves helyeit. 

Nagy szeretettel fogadtak bennünket, dallal köszöntve és népviseletbe öltözve Szilágylompérton, az Adyról elnevezett általános iskola diákjai, akikkel közösen énekeltünk megzenésített Ady-verset, de több gyermekintézmény életébe is bepillanthattunk rövid találkozóink alatt, mint pl. a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány Szórványkollégiuma, vagy a kolozsvári Báthory Líceum. Megtapasztaltuk, hogy milyen fontos az itt élő magyarok számára az anyaországgal való kapcsolatok kialakítása és ápolása. Átadtuk a nekik készített személyes ajándékaink mellett az iskolánk közössége által küldött adományokat, elsősorban könyveket.

A legkülönlegesebb élményben Torockón volt részünk, ahol a Böjte Csaba Alapítványa által fenntartott Kis Szent Teréz Gyermekotthont látogattuk meg. Az itt élő gyerekek körbevezettek bennünket konyhakertjükön, megmutatták a gondozásuk alatt élő állataikat, megválaszolták ezernyi kérdésünket.

Meleg szeretettel fogadtak bennünket mindenütt!

Az út fárasztó volt, de hatalmas és felemelő élményt nyújtott minden résztvevője számára.  Kivétel nélkül mindenki jól érezte magát a sok kötött program ellenére, és az évfolyam tanulói a hazaúton a Székely himnuszt énekelték megállíthatatlanul.

Nagyon köszönöm minden kollégámnak a lebonyolításban való részvételt, segítséget, a kiránduló diákoknak az érdeklődő figyelmét, a szülőknek a támogatást, hogy elengedték erre az útra gyermekeiket, minden adományozónak, aki hozzájárult utunk sikeréhez!

Bízom benne, hogy a hagyomány folytatódik, és egyszer minden adys diák átélheti ezt az élményt!

 

 

Diószegi Zoltánné

projektvezető

Határtalanul


Comments